Trang chủ NLU| KhoaNôngHọc| Mụclục Hoàng KimLong| Tình yêu cuộc sống | CNM365| Khát khao xanh | Dạy và học | Cây Lương thực | FoodCrops| HK1| HK2| HK3| HK4| HKWiki| Violet| FAOSTAT| ThốngkêVN | ThờitiếtVN|
Thống kê
Số lần xem
Đang xem 2153
Toàn hệ thống 4484
Trong vòng 1 giờ qua
Trang liên kết

 

Tỉnh thức
giữa đêm thiêng Yên Tử
Để thấm hiểu đức Nhân Tông
Ta thành tâm đi bộ
Lên tận đỉnh chùa Đồng
Tâm sáng Ức Trai
trong tựa ngọc


TÌNH YÊU CUỘC SỐNG

THUNG DUNG
Nguyễn Bỉnh Khiêm, ...


DẠY VÀ HỌC
Để chấn hưng giáo dục Việt Nam cấp thiết phải có đội ngũ những người thầy giáo ưu tú có tâm đức thiết tha với nghề, có trình độ chuyên môn cao và có kỹ năng giảng dạy tốt. Đây là trang thông tin chuyên đề dạy và học để trao đổi và bàn luận


Khoa Nông Học  
Những nhà khoa học xanh,
http://foodcrops.vn


Norman Borlaug
Lời Thầy dặn

Việc chính đời người chỉ ít thôi
Chuyên tâm đừng bận chuyện trời ơi
Phúc hậu suốt đời làm việc thiện
Di sản muôn năm mãi sáng ngời.


Thông tin Cây Lương thực
 Lúa, Ngô, Sắn, Khoai lang
Nông trại và Hệ thống Canh tác
http://foodcrops.vn
FOOD CROPS
CÂY LƯƠNG THỰC
  



Tình yêu cuộc sống
Thông tin chuyên đề chọn lọc

Science Daily

KHÁT KHAO XANH
HOÀNG KIM
CNM365

Luôn làm mới kiến thức của bạn !



Bút tích NB gửi HK và
Những tư liệu quý về 
GS.TS. Norman Borlaug

Lối vào Phong Nha

 


HOÀNG KIM
NGỌC PHƯƠNG NAM
CHÀO NGÀY MỚI

DẠY VÀ HỌC
CÂY LƯƠNG THỰC
FOOD CROPS



THƯ VIỆN NGHỀ LÚA
Thư viện Khoa học Xã hội





Cassava in Vietnam



A New Future for Cassava in Asia

On-line: Cassava in Asia
(Tải tài liệu PDF tại đây)


 

KimFaceBook
KimYouTube

KimLinkedIn

Songkhongtubien

KIMYOUTUBE. Video nhạc tuyển Sóng không từ biển (xem tiếp).



GỬI THƯ ĐIẾN TỬ VÀ
LIÊN KẾT TRỰC TUYẾN

hoangkimvietnam@gmail.com 
hoangkim@hcmuaf.edu.vn  
TS. Hoàng Kim

http://foodcrops.vn
http://vi.gravatar.com/hoangkimvn
http://en.gravatar.com/hoangkimvn

Thành viên

Email:
Password

Nội dung

  TS. Hoàng Kim


CÂY LƯƠNG THỰC. Hỏi:  email:09113025@st.hcmuaf.edu.vn  Thưa thầy, thầy chỉ cho em cách tìm tài liệu trên trang ICRISAT được không ạ. Em đang viết đề cương về cây lúa miến và em cần tìm số liệu trên trang này nhưng em không biết tìm như thế nào? Mong thầy chỉ cho em! Chúc thầy sức khỏe. 
Trả lời: Chào em 
email:09113025@st.hcmuaf.edu.vn  Em ghi thư cho Thầy nên ghi rõ họ tên và địa chỉ nhé. Em đang viết đề cương về cây lúa miến Tên tiếng anh của lúa miến là sorghum. Em hãy gõ từ này vào ô tìm kiếm trên Google  http://google.com.vn  em sẽ có được rất nhiều kết quả , trong đó thông tin lúa miến ở ICRISAT tại đường link http://www.icrisat.org/crop-sorghum.htm có rất nhiều số liệu như copy dưới đây. Em hãy tìm thông tin tương tự trên các trang khác nhé. Chúc em thành công.  Hoàng Kim (Ghi chú :  Ảnh đầu trang và ở bài Learning to Doing at ICRISAT là hình thầy chụp ở ICRISAT) xem tiếp

 
Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench)

Sorghum is a self-pollinated diploid (2n=2x=20) C4 grass with a high photosynthetic efficiency. Its small genome size (730 Mbp, about 25% the size of maize or sugarcane) is fully sequenced and makes sorghum an attractive model for functional genomics of C4 grasses. Sorghum is one among the few resilient crops that can adapt well to future climate change conditions, particularly the increasing drought, soil salinity and high temperatures.

Figure 1. Three-year moving average for sorghum area, production, yield; and number of released varieties (3-year total) based on ICRISAT-bred material globally.

Sorghum is the fifth most important cereal crop and is the dietary staple of more than 500 million people in 30 countries. It is grown on 40 million ha in 105 countries of Africa, Asia, Oceania and the Americas. The USA, India, México, Nigeria, Sudan and Ethiopia are the major producers. Other sorghum producing countries include Australia, Brazil, Argentina, China, Burkina Faso, Mali, Egypt, Niger, Tanzania, Chad and Cameroon. Grain is mostly used as food (55%), in the form of flat breads and porridges (thick or thin) in Asia and Africa, and as feed (33%) in the Americas. Its stover is an increasingly important source of dry season fodder for livestock, especially in Asia.
Global sorghum area trends indicate that area increased from 45 million ha in the 1970s to 51 million ha in the 1980s. Later, there was fluctuation in area by 4 to 10 million ha and it declined to 40 million ha by 2009. Grain yields have increased from 1200 kg/ha in the 1970s to 1400 kg/ha in 2009 (Figure 1).

Asia


The sorghum area in Asia declined continuously from 23 million ha in the early 1970s to 9 million ha in 2009 (Figure 2). Production declined from 19 million tons in the early 1970s to 10 million tons in 2009. However, grain yield increased from 800 kg/ha to 1130 kg/ha during the same period.

Figure 2. Three-year moving average for sorghum area, production, yield; and number of released varieties (3-year total) based on ICRISAT-bred material in Asia.

 


Figure 3. Three-year moving average for sorghum area, production, yield; and number of released varieties (3-year total) based on ICRISAT-bred material in India.
India

The sorghum area in India was more than 16 million ha in 1981, but has gradually decreased to 7.8 million ha in 2007-08 (still 20% of the world’s sorghum area). Of this, 3.5 million ha was grown in the rainy (kharif) season and 4.3 million ha in the postrainy (rabi) season. Production increased from 9 million tons in the early 1970s to 12 million tons in the early 1980s and maintained this level for over a decade until the early 1990s, followed by a steep decline to 7.3 million tons (Figure 3). Despite the decrease in area over the years, production has been sustained at 7.3 million tons (2009) due mainly to adoption of improved varieties and hybrids. Sorghum grain yields in India have averaged 1170 kg/ha in the rainy season and 880 kg/ha in the postrainy season in recent years.

Figure 4. Three-year moving average for sorghum area, production, yield; and number of released varieties(3-year total) based on ICRISAT-bred material in ESA.
Eastern and Southern Africa (ESA)

Area and production in ESA has increased significantly from the early 1970s to 2009, while there has been a marginal (18%) increase in productivity from 800 kg/ha to over 940 kg/ha during the same period (Figure 4).
West and Central Africa (WCA)
 
In West and Central Africa, the increase in sorghum area was more than two-fold from 1972 to 2008 (7.39 to 16.59 million ha), while production increased by almost four times during the same period (4.24 to 16.08 million tons). However, there was 22% reduction in area (12.92million ha) and 28% reduction in production (11.52 million tons/ha) in 2009. Grain yield increased by 17% over 2008 levels (Figure 5). Overall in WCA, an 80% improvement in productivity was seen from the early 1970s (700 kg/ha) to 2009 (1260 kg/ha).

Figure 5. Three-year moving average for sorghum area, production, yield; and number of released varieties (3-year total) based on ICRISAT-bred material in WCA.
Latin America (LA)

Sorghum area in Latin America increased from 4 million ha in the early 1970s to 5 million ha in the early 1980s followed by a decrease to the 4 million ha level of the early 1970s (Figure 6). Production increased by 67% from the early 1970s to the early 1980s (9 to 15 million tons), followed by a decrease to 9 million tons in the early 1990s. However, in 2009 production increased to 11 million tons. Productivity increased by 55%, from 2000 kg/ha in the early 1970s to 3100 kg/ha in 2009.

Figure 6. Three-year moving average for sorghum area, production, yield; and number of released varieties (3-year total) based on ICRISAT-bred material in Latin America.
Cultivars released

A total of 242 cultivars have been released using germplasm and ICRISAT-bred lines and hybrid parents, over the years in all regions (Asia, ESA, WCA and LA) (Figures 1-5). The number of cultivar releases was highest in Asia (75) including 35 in India, closely followed by ESA (74), WCA (58) and Latin America (35). While released cultivars include both hybrids and varieties in Asia, releases were mostly varieties in WCA and ESA (the exception being a hybrid released in Sudan).
Energy and nutrition
 
Sweet sorghum is a multipurpose crop that gives food, feed, fodder and fuel without significant trade-offs in grain production. ICRISAT is researching the use of sweet sorghum for ethanol production technology. Sorghum has the potential for high levels of iron (more than 70 ppm) and zinc (more than 50 ppm) in the grain, and hence sorghum biofortification (genetic enhancement) of grain iron (Fe) and zinc (Zn) contents is targeted to complement other methods to reduce micronutrient malnutrition globally.
Sorghum core and mini-core collections and references sets representing the diversity of the global collection have been developed by ICRISAT and partners for enhanced utilization of genetic resources in crop improvement programs globally.

Source: http://www.icrisat.org/crop-sorghum.htm
 


Trở về trang chính
CÂY LƯƠNG THỰC;
FOOD CROPS
Dạy và học ĐHNLHCM 
Dạy và học BlogtiengViet

Gia đình nông nghiệp 
NGỌC PHƯƠNG NAM
,
DẠY VÀ HỌC

Số lần xem trang : 14863
Nhập ngày : 06-12-2012
Điều chỉnh lần cuối : 06-12-2012

Ý kiến của bạn về bài viết này


In trang này

Lên đầu trang

Gởi ý kiến

  Khoa học Cây trồng

  Giống khoai lang Việt Nam(29-12-2020)

  Chọn giống sắn Việt Nam(08-06-2020)

  Mười kỹ thuật thâm canh sắn(18-07-2019)

  Lúa siêu xanh Việt Nam GVN GSR(01-08-2019)

  Quản lý bền vững sắn châu Á(23-08-2019)

  Lúa Siêu Xanh (GSR) ở Việt Nam(20-05-2018)

  Giống khoai lang ở Việt Nam(03-11-2015)

  con đường lúa gạo Việt Nam(17-11-2016)

  Sắn Phú Yên, giống sắn mới và kỹ thuật thâm canh(29-01-2015)

  Những bạn tốt của nông dân trồng sắn châu Á(21-01-2016)

Trang kế tiếp ... 1 2 3 4 5 6 7 8

Hoàng Kim, Khoa Nông Học, Trường ĐH Nông Lâm TP.HCM, ĐTDĐ:0903 613024,Email:hoangkimvietnam1953@gmail.com, hoangkim@hcmuaf.edu.vn

Thiết kế: Quản trị mạng- ĐHNL 2007